5.6.2020 Itkemme palanutta myllyämme. Emme toistaiseksi voi valmistaa emmekä toimittaa rakkaita tuotteitamme.- Juuret ovat edelleen maassa. Vain aika näyttää kasvaako tuhkasta mitään.

Pirkko-mummon munkit

26.04.2020

Ei ole herkullisempaa kuin juuri paistetut munkit!

Taikinaan tarvitset:
2 munaa

100 g sulatettua voita tai margariinia

3 rkl hiivaa

5 dl kädenlämpöistä maitoa

1/2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

(1 tl kardemummaa)

n. 14 dl Liperin Myllyn vehnäjauhoja

Paistamiseen: rypsi- tai kookosöljyä

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, maidon tulee olla hitusen lämpimämpää. Lisää munat, sokeri, suola (kardemumma) ja osa jauhoista. Sekoita munkkitaikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu rasva. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi.
  • Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  • Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.
  • Paista muutama munkki kerrallaan. Voit paistaa pullina tai tehdä juuri ennen öljyyn laittoa reiän keskelle sormin venyttämällä rinkuloiksi.
    Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  • Pyöritä munkit lämpiminä ohuessa sokerissa lautasella tai paperipussissa. Herkuttele huulia lipomatta!