5.6.2020 Itkemme palanutta myllyämme. Emme toistaiseksi voi valmistaa emmekä toimittaa rakkaita tuotteitamme.- Juuret ovat edelleen maassa. Vain aika näyttää kasvaako tuhkasta mitään.

Leipäpitäjän yli satavuotiset myllyperinteet

Liperin kauniin Kirkkolahden rannalla toimivan myllyn miljöössä voi kuulla historian siipien havinaa, sillä alueella on vahvat juuret suomalaisten maataloustuotteiden jalostamisessa. Myllytoiminta alkoi Osuusmeijerin ensimmäisen oman meijerirakennuksen valmistuttua vuonna 1906. Samoilta jalanjäljiltä lähtee tänäkin päivänä ruokaa ympäri Suomen.

Tulipaloja ja uudistamista

Mallikkaasti käynnistynyt myllytoiminta koki ensimmäisen takaiskun vuonna 1927, kun tulipalo tuhosi suuren osan myllystä. Sotien jälkeen suotuisa kehitys alkoi jälleen ja myllyn tuotanto kasvoi tasaisesti, mutta helmikuussa 1961 mylly tuhoutui täysin tulipalossa. Uuden myllyn rakentaminen alkoi kuitenkin välittömästi ja nykyisiä tiloja on uudistettu moneen otteeseen.

Leipäpitäjä ja luomutuotteiden edelläkävijä

Myllyn tuotevalikoima on vuosien aikana monipuolistunut huomattavasti. Liperin vahva leipäpitäjämaine on säilynyt näihin päiviin. Liperin Mylly on myös luomujauhojen ja -suurimoiden tuottaja. Luomutuotteiden valmistus alkoi jo 1990-luvun alussa. Nykyisin Liperin Mylly on valtakunnallinen toimija, jonka laajaa tuotevalikoimaa myydään ympäri Suomen kuluttajille ja leipomoihin.

Viimeinen mohikaani syntyy uusiin haalareihin

1.8.2019 Liperin Mylly siirtyi toistaiseksi viimeisenä lajissaan Suomessa osuuskuntamuotoisesta toiminnasta yrittäjävetoiseksi Osuuskunta ItäMaidon luovuttaessa avaimet uusille yrittäjille.