Tänään Liperin Mylly on perinteikäs, kehittyvä alue keskellä Liperin kirkonkylää, Saimaan rannalla.

Leipäpitäjän yli satavuotiset myllyperinteet

Liperin kauniin Kirkkolahden rannalla toimineen myllyn miljöössä voi kuulla historian siipien havinaa, sillä alueella on vahvat juuret suomalaisten maataloustuotteiden jalostamisessa.

Myllytoiminta alkoi Osuusmeijerin ensimmäisen oman meijerirakennuksen valmistuttua vuonna 1906. Samoilta jalanjäljiltä lähti ruokaa ympäri Suomen 114 vuoden ajan kunnes kolmas tulipalo tuhosi koko myllyn perjantai aamuyönä 5.6.2020.

Alueella ovat toimineet myös  juustola ja meijeri. Nykyisin vanhassa juustolarakennuksessa toimii sänkytehdas. Suojeltu meijerirakennus odottaa uutta tulemistaan alueen kehittämisen myötä.

Tulipaloja ja uudistamista

Mallikkaasti käynnistynyt myllytoiminta koki ensimmäisen takaiskun vuonna 1927, kun tulipalo tuhosi suuren osan myllystä. Sotien jälkeen suotuisa kehitys alkoi jälleen ja myllyn tuotanto kasvoi tasaisesti, mutta helmikuussa 1961 mylly tuhoutui täysin tulipalossa. Uuden myllyn rakentaminen alkoi kuitenkin välittömästi. 5.6.2020 kolmas ja viimeinen palo nujersi totaalisella tuholla perinteet eikä uutta myllyä voitu samalle rannalle enää rakentaa.

Leipäpitäjä ja luomutuotteiden edelläkävijä

Myllyn tuotevalikoima monipuolistui vuosien aikana huomattavasti. Liperin Mylly oli myös luomujauhojen ja -suurimoiden tuottaja. Luomutuotteiden valmistus alkoi jo 1990-luvun alussa. 2000-luvulla Liperin Mylly tunnettiin valtakunnallisena toimijana, jonka laajaa tuotevalikoimaa myytiin ympäri Suomen kuluttajille ja leipomoihin.

Viimeinen mohikaani syntyi uusiin haalareihin

1.8.2019 Liperin Mylly siirtyi toistaiseksi viimeisenä lajissaan Suomessa osuuskuntamuotoisesta toiminnasta yrittäjävetoiseksi Osuuskunta ItäMaidon luovuttaessa avaimet uusille yrittäjille. Heidän taipaleensa mylläreinä kesti 10 kuukautta ja neljä päivää.